Clubhistorie

De oprichting en het ontstaan van de naam

De biljartvereniging BCCD werd opgericht op 26 augustus 1980 op initiatief van de heer G.J. Koning, toen hoofd van de Interne Dienst van de Centrale Directie van de PTT in Den Haag. De naam BCCD werd gekozen als afkorting van “Biljart-Club-Centrale-Directie” en stond in beginsel uitsluitend open voor personeelsleden van de Centrale Directie van de PTT en hun huisgenoten. Vanaf de oprichting was de biljartcub een afdeling van de overkoepelende “sport-, ontwikkelings- en ontspanningsvereniging” van de PTT, district Den Haag. Toen deze in het begin van het nieuwe millennium werd opgeheven, kwam zij direct te vakken onder de “Personeelsvereniging (PV) KPN”.

Al vrij spoedig na de oprichting ontstond er ook belangstelling bij vrienden en familieleden van de leden die, alhoewel geen PTT-er, eveneens lid konden worden met dien verstande dat deze personen niet meer dan 20% van het totale ledenbestand mochten omvatten. Gedurende de eerste 10 jaar van het bestaan kon deze verhouding worden gehandhaafd. Echter allerlei ontwikkelingen, waaronder de opsplitsing van PTT in KPN en TPG, de privatisering en door diverse reorganisaties een enorme vermindering van het aantal arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor, zorgden langzaam maar zeker voor een situatie waarbij na de volgende 10 jaar de verhouding min of meer was omgekeerd en slechts kleine 20% van de huidige leden zich nog (gepensioneerd) KPN-er mocht noemen. De logische volgende stap was vervolgens het verbreken van de banden met PV-KPN en voortbestaan als zelfstandige vereniging met eigen verenigingsstatuten.

Alhoewel de “Centrale Directie” van de PTT, waaruit de naam van de vereniging is voortgekomen, reeds lang geleden was verdwenen, werd besloten de oorspronkelijke naam te handhaven. Dus ook na de verzelfstandiging bleef de naam “Biljartvereniging BCCD”.

De initiator

Gerrit Koning was hoofd Interne Dienst van de Centrale Directie en een groot liefhebber van het biljartspel. Hij nam in het voorjaar van 1980 het initiatief om te proberen een aantal personeelsleden van de Centrale Directie enthousiast te maken voor het biljartspel en zodoende een vereniging op te kunnen richten. Dit deed hij met diverse berichtjes in het personeelsblad, die ingezien kunnen worden door op de link in deze tekst te klikken.

Het succes van deze actie was verrassend groot, want binnen korte tijd hadden zich zo’n vijftig belangstellenden aangemeld, waarna op 28 mei 1980 een voorlopig bestuur werd samengesteld. De volgende stap was het zoeken naar een geschikte ruimte en naar middelen om enkele biljarts aan te schaffen. Een volgend bericht in het personeelsblad geeft aan dat er zeer snel enkele grote stappen konden worden gezet en dat de oprichting van de vereniging een feit was op 26 augustus 1980.

De eerste biljartzaal

In 1980 was PTT een oveheidsbedrijf en was het nog mogelijk om binnen PTT gebouwen ruimte te krijgen voor personeelsactiviteiten. Zo werd in het zogenaamde “Gebouw G” aan de De Ruyterstraat in Den Haag een kelderruimte beschikbaar gesteld waarin drie biljarts konden worden geplaatst. De leden van het eerste uur spanden zich om deze ruimte in recordtijd om te toveren tot een knusse biljartzaal. Ook werd er door een kunstschilder een fraaie wandschildering aangebracht. Die werd als openingshandeling onthuld op 22 september 1980 door de toenmalige Directeur Generaal van de PTT, de heer drs Ph. Leenman, waarna hij de eerste officiële afstoot deed op een van de drie nieuwe biljarts.

De kelderruimte had geen ramen en er kon daardoor geen daglicht binnendringen. Echter, de grote wandschidering die een volledige wand van de zal omvatte en waarvan hieronder een gedeelte op foto is weergegeven, zorgde voor de illusie van een venster met fraai uitzicht op een heuvellandschap. Centraal daarin bevindt zich de beschermvrouwe van het edele biljartspel met in de ene hand een biljartkeu en in de andere een weegschaal met biljartballen.

In 1986 werd besloten tot ontruiming en sloop van het “Kantoorgebouw C”, waardoor BCCD haar biljartzaal moest verlaten. Aangezien de muurschildering niet kon worden meeverhuisd, werd besloten deze te vereeuwigen door middel van een zeer grote foto die ingelijst en fraai verlicht op een prominente plaats in de volgende zaal werd opgehangen (en daarna in alle volgende zalen…)

De tweede biljartzaal

Toen in 1986 bekend gemaakt werd dat “Kantoorgebouw C” gesloopt zou gaan worden, kreeg de biljartclub een vervangende ruimte aangeboden op de eerste verdieping in het bijgebouw van het AGO-gebouw aan de Kortenaerkade (“Gebouw E” aan de De Ruijterstraat). Deze ruimte was zelfs groter dan de kelderruimte en daardoor was het mogelijk een vierde biljart aan te schaffen om zodoende ook het ledenaantal te kunnen laten groeien. Hiertoe werd al voorafgaand aan de officiële opening een Open Dag georganiseerd, waarvoor een aankondiging in het personeelsblad werd geplaatst.

De opening vond plaats op 19 december 1986 door het toenmalige Hoofd Interne Dienst van de Centrale Directie van de PTT, de heer Bas Backer. Als openingshandeling werd de foto van de muurschildering in de eerste zaal onthuld.

Daarna werd ondermeer een biljartdemonstratie gegeven door Hans de Jager, een bekend biljarter uit Den Haag. En tevens eigenaar van het bedrijf Interbiljartsport, die onze biljarts heeft verhuisd en ieder jaar van nieuwe lakens voorziet..

Het lidmaatschap van de KNBB (1990)

Gedurende de eerste 10 jaar van het bestaan was BCCD puur en alleen een onderdeel van de Personeelsvereniging van PTT. Binnen de club werden door het jaar heen competitieroosters en toernooien gespeeld. Af en toe werd een toernooi georganiseerd met enkele andere regionale PTT biljartverenigingen. Begonnen met ongeveer 50 leden, groeide BCCD in de eerste 5 jaar naar ongeveer 100 leden, waarbij dat zich in de jaren daarna min of meer stabiliseerde. Door de reeds eerder genoemde privatisering en daarmee samengaande reorganisaties nam de ledenaanwas vanuit PTT (KPN) echter drastisch af. Binnen het bestuur ontstond de wens meer contacten met de buitenwereld op te bouwen om onze biljartclub daar meer bekendheid te geven en onze leden meer mogelijkheden te bieden tot het deelnemen aan biljartcompetities en toernooien. Op 1 april 1990, bijna 10 jaar na de oprichting, werd daarom het lidmaatschap van de KNBB aangegaan, waarna in het najaar van dat jaar een team van BCCD voor het eerst deelnam aan de C2 competitie van het District Den Haag, waarbij de thuiswedstrijden in onze eigen zaal op vrijdagavond werden gespeeld. Tevens schreef een aantal leden in voor de KNBB persoonlijke kampioenschappen.


In 1991 herhaalde de geschiedenis zich door het besluit van KPN tot afstoting van Gebouw E, waardoor er wederom naar een andere biljartruimte moest worden gezocht. Dit had heel wat voeten in de aarde, aangezien dit zoeken binnen KPN-gebouwen geen mogelijkheden meer opleverde. Behalve het zoeken naar ruimte werd daardoor ook serieus nagedacht over een eventuele fusie met de biljartafdeling van SVGT, de ontspanningsvereniging van het Telecommunicatiedistrict Den Haag, die nog wel over een eigen ruimte beschikte.

De derde biljartzaal

Met datzelfde district werd uiteindelijk overeenstemming bereikt over de voormalige postbussenruimte aan de Nobelstraat in Den Haag. Met een geweldige inzet van een aantal leden werd hier een zeer fraaie en ruime biljartzaal ingericht. De opening vond plaats op 21 februari 1992 door de Directeur Financieel Economische Zaken van het Telecomdistrict Den Haag, drs. P. van Strijen en werd afgesloten met een demonstratiepartij driebanden tussen Dick Jaspers en Ben Velthuis, twee professionele Nederlandse biljarters, die zowel binnen als buiten Nederland aan toernooien deelnemen.

Voor deze ruimte moest huur worden betaald, hetgeen voor de eerste twee zalen nog niet het geval was geweest. Tevens was bij de opening reeds bekend dat we hier maar tijdelijk (ongeveer 3 jaar) zouden kunnen biljarten. Dit hield in dat we reeds vanaf de ingebruikname van deze zaal wederom op zoek gingen naar vervangende ruimte.

Na ruim drie jaar moesten we uiteindelijk ook deze zaal verlaten om plaats te maken voor projectontwikkelaar Mabon, die er winkels en appartementen van ging maken. Het leek er toen op dat het laatste uur voor BCCD had geslagen en in het bestuur werd zelfs al nagedacht over hoe de eigendommen en spaartegoeden van de vereniging over de leden verdeeld zou moeten worden bij opheffing.

De vierde (tijdelijke) biljartzaal

Echter, door onze huisvestingsnood steeds weer overal te vertellen, kwamen we op de valreep nog in contact met Autolease BV, die in de 1e van de Kunstraat in Den Haag tegen betaling van huur een geschikte, weliswaar kleine, ruimte in een slooppand beschikbaar had. Ook hier werd met inzet van een aantal leden in slechts zes weken een gezellige ruimte verwezenlijkt. In juli 1995 namen we deze ruimte geruisloos in gebruik, niet wetend wanneer we hier weer weg zouden moeten. Die onzekerheid zorgde ervoor dat we bleven zoeken naar een oplossing voor de langere termijn. In de tussentijd was door deze voortdurende onzekerheid het ledental echter drastisch teruggelopen tot zelfs minder dan 80 leden.

De vijfde (en huidige) zaal

Inmiddels waren we via een van onze leden in contact gekomen met jeu-de-boules vereniging Treffers Hofstad in Rijswijk. Die zaten in een gebouw dat eigendom was van de gemeente Den Haag, maar feitelijk gelegen op Rijswijks grondgebied op de grens tussen Rijswijk en Den Haag aan de Van Vredenburchweg. Een gedeelte van dat gebouw was beschikbaar en zou wellicht een oplossing kunnen bieden voor BCCD’s huisvestingsprobleem. Aldaar werden we echter geconfronteerd met een totaal verwaarloosd gebouw:

IOpknappen van het bestaande gebouw bleek ondoenlijk en uiteindelijk werd samen met Treffers Hofstad een plan opgesteld om een groot deel van de bouwval af te breken tot op de fundering en opnieuw op te bouwen. Voor het echter zover was zijn er diverse vergaderingen aan te pas gekomen om de neuzen van de leden allemaal in dezelfde richting te krijgen. En dat kon niet eerder dan nadat bekend was wat het zou gaan kosten en de benodigde geldmiddelen bijeen waren. Met een fiks bedrag uit de verenigingskas, een gift en leningen van het landelijk overkoepelend orgaan PV-KPN en afdelingen van SOOV KPN, alsmede van onze eigen BCCD leden, werd een sluitende begroting gecreëerd. 

In december 1995 werd tijdens een bijzondere ledenvergadering groen licht gekregen voor het plan. Eind januari 1996 werd begonnen met de sloop, waarna het storten van de nieuwe vloer, het plaatsen van de staalconstructie en het metselen van de muren en het aanbrengen van het dak in snel tempo kon worden uitgevoerd. Tijdens deze werkzaamheden werd de aannemer daar waar mogelijk geholpen door leden van BCCD en Treffers Hofstad. Vervolgens gingen beide verenigingen elk hun weg met het inrichten van de eigen ruimtes. Werkzaamheden als timmer-, tegel-, en schilderwerk, elektriciteit, verwarming, etc. werden in eigen beheer uitgevoerd. Ruim een jaar heeft dit alles voor BCCD geduurd, waarbij de tijdelijke biljartzaal aan de 1e van de Kunstraat in gebruik bleef. De nieuwe locatie onderging een geweldige metamorfose met als resultaat een mooi gebouw met een fantastische biljartzaal:

Op zaterdag 5 april 1997 was het dan eindelijk zover en kon de nieuwe zaal en het gebouw officiëel in gebruik worden genomen. Uitnodigingen waren verstuurd naar leden en alle personen en instanties die bij het project betrokken waren geweest. Met name de gemeente Rijswijk was hierin een belangrijke partij aangezien het pand hun eigendom was. Wethouder sportzaken van de gemeente Rijswijk, de heer D. Jense, was daarom uitgenodigd voor de openingshandeling:

Sinds de ingebruikname van het gebouw in Rijswijk ging het de verenging voor de wind. Veel nieuwe leden meldden zich aan, mede door de uitstraling van onze biljartzaal en onze bekendheid binnen de regio door het steeds actiever deelnemen aan KNBB competities en PK’s (Persoonlijke Kampioenschappen) die ook deels bij en door BCCD werden georganiseerd. Ten tijde van het besluit om het bouwavontuur aan te gaan bestond de vereniging uit ongeveer 80 leden. In de eerste vijf jaar na de opening groeide dit ledental gestaag uit tot ongeveer 110 en bleef daarna ondanks een soms groot verloop jarenlang min of meer constant op dit aantal.

De volgende te nemen horde betrof het in eigendom krijgen van het gebouw. De vergunning van de gemeente tot vestiging van een biljartclub op deze locatie was oorspronkelijk in 1996 gebaseerd op een tienjarige bruikleenovereenkomst zonder duidelijke en schriftelijk vastgelegde toezeggingen na die tijd, maar met de intentie om uiteindelijk het gebouw in eigendom aan BCCD en Treffers Hofstad over te dragen. Reeds enkele jaren voor de vervaldatum van de overeenkomst was er al regelmatig contact met de gemeente hierover. Mede vanwege een herzieningsprocedure van het bestemmingsplan van de “landgoederenzone” waarin ons gebouw zich bevindt, werd dit overleg met de gemeente een langdurig proces. Echter in 2007 werd er eindelijk een besluit genomen tot overdracht van het eigendom van het gebouw aan onze verenigingen, maar met tevens een “recht van opstal”  op de grond waarop ons gebouw staat voor een nieuwe periode van 10 jaar met mogelijke verlenging.

Op 28 juni 2007 werden de overeenkomsten getekend en dienden vervolgens in een akte te worden opgenomen door een notaris. Het notariskantoor Van Wijk, Gorsina & Tacken te Wassenaar heeft dit voor beide verenigingen verzorgd. Op 12 december 2007 zijn de aktes te Wassenaar gepasseerd door notaris mr. M Tacken. Behalve hem waren hierbij aanwezig de heer A.R. Wansleven (werkzaam bij het notariskantoor en handelend als schriftelijk gemachtigde voor de gemeente Rijswijk), de heren J. v.d. Gaag en L. van Rijn (voorzitter en penningmeester van TH) en de heren W. van Pruijssen en L. Flaton (voorzitter en penningmeester van BCCD).

Op de eerste foto tekent de heer Wansleven namens de gemeente Rijswijk. Op de tweede foto tekent Wim van Pruijssen de akte onder toeziend oog van J. v.d. Gaag en Leo Flaton. Op de onderste foto van links naar rechts L. van Rijn, J. v.d. Gaag, mr. M Tacken, W. van Pruijssen en L. Flaton.

Scroll naar boven